zacht

Zachte lenzen

Zachte lenzen zijn er in alle denkbare varianten. Van daglenzen tot lenzen die je een maand aan een stuk, dag en nacht, kunt dragen. De tegenwoordig meest voorkomende soort zijn de maandlenzen. Deze lenzen kun je een maand, alleen overdag, dragen.

Ook als je een (niet al te sterke) cylinder in je bril hebt kun je prima zachte lenzen dragen.

 

Ogen moeten ademen!

Om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven hebben ogen zuurstof nodig, ze moeten als het ware kunnen "ademen". Het hoornvlies (voorste, doorzichtige deel van het oog, ook wel "cornea" genoemd) haalt de nodige zuurstof uit de lucht: deze lost op in het dun laagje traan op het oog, en kan zo worden opgenomen door de cellen van het hoornvlies.

Een gewone contactlens maakt dit proces wat moeilijker, omdat ze een soort barrière vormt tussen de lucht en het oog . Om te voorkomen dat het oog op termijn nadelen van een verminderde zuurstoftoevoer zou ondervinden, raden contactlensspecialisten meestal aan de lenzen niet langer dan 8 à 10 uur per dag te dragen.

 

We hebben lenzen nodig die meer zuurstof doorlaten.

De levensstijl van de huidige consument stelt echter vaak hogere eisen (denk maar aan het aantal uren dat de meesten doorbrengen achter een computerscherm!) en de aanbevolen draagtijden worden haast altijd overschreden.

Nogal wat lensdragers vertonen dan ook bepaalde tekens die mogelijk op een zuurstoftekort wijzen, zoals rode ogen, oncomfortabele lenzen aan het eind van de dag, soms een wat branderig gevoel of jeuk, het gevoel droge ogen te hebben...

De nieuwe Silicon-Hydrogel lenzen zijn veel meer zuurstofdoorlatend dan de gewone maandlenzen. Dank zij deze eigenschap kunnen ze langere tijd gedragen worden zonder dat de ogen "in ademnood" komen. Door hun lager watergehalte zijn deze lenzen ook uiterst geschikt voor mensen die zich in veeleisende omgevingen bevinden: ruimtes met airco, drogere lucht. Ook mensen die veel achter een beeldscherm zitten zullen deze lenzen als veel prettiger ervaren.

Kleurlenzen

Gekleurde lenzen worden tegenwoordig ook vaak zonder sterkte gedragen. Gewoon om af en toe eens een andere kleur ogen te hebben. Leuk voor een feest of tijdens het stappen. Er zijn allerlei soorten, voor lichte en donkere ogen en speciale "fun"-lenzen met kattenogen, sterretjes en andere figuren.

© Copyright 2013. All Rights Reserved.